WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI

4.5 (148 ocen)

  • 35 min

Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki.Z farszem ze świeżo mielonego mięsa, makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw.Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym sosem są fantastycznym pomysłem np. na imprezę!

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * papier ryżowy – 6-8 szt

    * makaron ryżowy – 100 g

    * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g

    * duża marchew – 1 szt

    * szczypiorek – 1 pęczek

    * cebula – 1 szt

    * grzyby mung – 4 szt

    * jajko – 1 szt

    * sos sojowy – 2 łyżki

    * chili , sól , pieprz , cukier – do smaku

    * olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

Wietnamskie sajgonki z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy.

    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy.

    Marchew ścieramy na grubszych oczkach, cebulę drobno siekamy.

    Mięso mielone mieszamy z ugotowanym i posiekanym makaronem, grzybami, marchewką, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem.

    Doprawiamy do smaku sosem sojowym , odrobiną soli, pieprzu, chili i cukrem.

    Wszystko razem dokładnie mieszamy.

    Papier ryżowy moczymy po ok. 6 sekund w ciepłej wodzie, układamy na wilgotnej ściereczce, dodajemy porcję farszu i zwijamy jak krokiety.

    Tak do wykończenia składników.

    W woku rozgrzewamy olej na bardzo gorący i smażymy sajgonki po 3 sztuki naraz ( nie więcej ) do zrumienienia.

    Podajemy gorące z ulubionym sosem chili!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować