Pasztet z łososia jest bardzo smaczny, ma niezwykle aksamitną strukturę. Dekoracja zatopiona w galaretce sprawia, że jest piękną ozdobą wielkanocnego stołu.
2 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
łosoś – 500 g
bułka tarta – 3 łyżki
mleko – 4 łyżki
masło – 3 łyżki
sól morska - do smaku
pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
jajka - 2 sztuki
PONADTO:
bulion drobiowy – 300 ml
żelatyna – 1 łyżka
cienki szczypiorek do dekoracji
płatki migdałów do dekoracji
Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę tartą zalać lekko podgrzanym mlekiem i odstawić na 15 minut.
Łososia przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i bardzo dokładnie rozdrobnić. Dodać namoczoną bułkę tartą, jajka, sól, pieprz, miękkie masło i zmiksować na jednolitą masę.
2.Foremkę keksową o pojemności 1 litra wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę rybną i wyrównać powierzchnię. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony pasztet odstawić do całkowitego wystygnięcia.
3.Bulion drobiowy podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do przestygnięcia. Pasztet udekorować szczypiorkiem i płatkami migdałów, zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. Następnie pasztet wyjąć z foremki i delikatnie odklejając papier do pieczenia przełożyć na półmisek. Podawać pokrojony na grube plastry.
Komentarze