Wiejski pszenny chleb na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Mleko delikatnie podgrzać (żeby było letnie ale nie gorące). Do mleka pokruszyć drożdże i dodać cukier. Dobrze wymieszać. Dodać mąki (ok. 3/4 szklanki - z tych 2 kg). Konsystencja powinna być jak kwaśnej śmietany. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Margarynę rozpuścić i przestudzić. Do miski dać jajka i żółtka, dodać do nich cukier i ubić mikserem na puszystą pianę.
3.Następnie dodawać na przemian mąkę z solą i mleko. ( 2 szklanki mąki odłożyć ). Następnie dodać przestudzoną roztopiona margarynę i rozczyn. Dobrze wyrobić ciasto.Jeżeli mikserem nie możemy to wyrobić drewnianą łyżką dobrze ciasto napowietrzając. Ciasto musi odchodzić od łyżki.
4.Wierzch wyrobionego ciasta posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinkę. Przykryć ściereczką.
5.Wyrośnięte ciasto posypać resztą mąki i dobrze wyrobić rękoma. 2 blachy o wymiarach 22/40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. z każdej uformować chleb i położyć na blaszkę. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca wierzch chlebka posmarować zimnym mlekiem. Chleb piec 1,5 godziny w 150 st C. Po upieczeniu również wierzch smarujemy zimnym mlekiem.
Komentarze