Chleb wiejski

  • wyświetlono: 540 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Swojski chlebek pyszny

Świeca Urszula
  • 10 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

7 dkg drożdży suszonych
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki płatków owsianych
2 szklanki cieplej wody
50 dkg mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb wiejski

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie.Mąkę wsypać do miski , dodać, sól, cukier, płatki owsiane i drożdże z wodą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką drewnianą do uzyskania zwartej masy. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.Wyrośnięte ciasto wymieszać jeszcze raz i przełożyć do keksówki o wym 12x26 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Keksówkę odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godz.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wypieki domowekolacjachleb wiejski

Komentarze

Podobne przepisy

Kanapki sowy

Dodane przez: Aleksandra J

Kanapki sowy z tuńczykiem i serkiem wiejskim

Atrakcyjnie podane kanapki na pewno...

muffiny

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Muffinki z chleba tostowego

Coś dla małych i dużych łakomczuchów.

Chleb czosnkowy zapiekany  z serem camembert

Dodane przez: Anyzkowo

Chleb czosnkowy zapiekany z serem camembert

Pyszna propozycja dla chleba z...

Mini pizze z chleba tostowego

Dodane przez: ewuska2016

Mini pizze z chleba tostowego

Przekąska której nikt nie odmówi

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek

Dodane przez: BABECZKA 35

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek

Prosto i pysznie. Takie koszyczki...

chleb w cieście

Dodane przez: marta625

Chleb w cieście

Sposób na wykorzystanie czerstwego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE