Wątróbka z cydrem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wątróbkę dokładnie oczyszczamy z wszystkich błon i żył. Obtaczamy w mące.
Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki ze skórką.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, posypując ją solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Gdy się zeszkli zdejmujemy z patelni na miseczkę.
Na patelnię wkładamy cząstki jabłek i chwilę dusimy, posypujemy majerankiem.
Na olej wkładamy wątróbkę i obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy się dobrze zrumieni przykrywamy patelnię na 3 minuty i zmniejszamy ogień.
Wątróbkę zdejmujemy z patelni.
Na patelnię wlewamy cydr i redukujemy do połowy płynu i wkładamy wątróbkę , cebulę i jabłka. Mieszamy , aby połączyły się smaki .
Wszystko doprawiamy jeszcze solą morską i świeżo mielonym pieprzem
Komentarze