Gęsie uda pieczone z jabłkami i cydrem

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wykwintny sposób podania gęsich udek, polecam na niedzielny obiad

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 uda gęsie
    pół szklanki suszonych jabłek
    kilka suszonych śliwek
    0,5 szklanki cydru
    1 łyżeczka majeranku
    szczypta słodkiej papryki
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęsie uda pieczone z jabłkami i cydrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i śliwki namoczyć cydrze.
    Uda umyć , osuszyć i natrzeć solą i pieprzem i majerankiem. Następnie włożyć do naczynia do zapiekania, obłożyć owocami namoczonymi w cydrze , razem z płynem.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny . Następnie odkryć pokrywkę i piec ok 30 min do zrumienienia się skóry.

    Po upieczeniu wyjąć uda. To, co zostanie na dnie naczynia przetrzeć przez gęste sito i w razie potrzeby odparować lub rozrzedzić , np sokiem z jabłek.

Porady

Zamiast cydru można użyć soku jabłkowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cydr Jabłka Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować