Muffinki z cydrem i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Musujący napój sprawia, że ciastka są wyjątkowo lekkie, puszyste i dodatkowo zyskują na smaku. A tak nawiasem - to alkoholu absolutnie nie czuć, więc muffiny spokojnie nadają się dla dzieci.

  • 35 min

Składniki:

  • (9 sztuk)
    100g mąki pszennej
    90g cukru (można nieco mniej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
    1 jajko
    75 ml cydru jabłkowego
    50 ml oleju rzepakowego
    Dodatkowo:
    2 jabłka (małe)
    Kruszonka:
    1 łyżka masła
    2 łyżki maki pszennej
    2 łyżki cukru
    Opcjonalnie:
    cukier cynamonowy/cynamon do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z cydrem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23ik1vx 1. Przygotować kruszonkę.
    Wszystkie składniki połączyć - poprzez rozcieranie palcami.
    (Masło powinno być zimne, a kruszonka ma mieć konsystencję małych piaskowych grudek.)
  • image-0w5xfap 2. Przygotować muffinki.
    W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, olej oraz cydr.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę.
  • image-1dvtnkk 3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek), posypać kruszonką i delikatnie oprószyć cukrem cynamonowym/cynamonem.
  • image-0ae16xg 4. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cydr Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować