W curry i mleczku kokosowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mamą 9-miesięcznej Wiktorii. Pracuję jako specjalista do spraw płac. Z mężem wolimy kulinarne eksperymenty niż tradycyjną kuchnię.

Składniki:

  • ● 1 szkl. ryżu
    ● 2 filety z kurczaka
    ● 30 dag pieczarek
    ● 2 cebule
    ● czerwona papryka
    ● puszka mleczka kokosowego
    ● 1-2 łyżeczki curry
    ● pieprz cayenne
    ● mielony czarny pieprz
    ● sól
    ● 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

W curry i mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko
    w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • W curry i mleczku kokosowym 2. Filety myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem, kroimy w małą kostkę lub paski.
    Na patelni rozgrzewamy olej.
    Podsmażamy mięso.
  • 3. Pieczarki oczyszczamy, myjemy
    i kroimy w plasterki. Paprykę
    myjemy, przekrawamy
    na pół, usuwamy gniazdo nasienne,
    a miąższ kroimy
    w krótkie paski. Cebule obieramy
    i kroimy w piórka
  • 4. Do mięsa wsypujemy warzywa
    i p ieczarki. Mieszając,
    podsmażamy. Doprawiamy
    curry, szczyptą pieprzu cayenne,
    czarnego pieprzu i soli.
    Wlewamy mleczko i dusimy
    jeszcze ok. 10 minut.
  • 5. Na talerz wykładamy ryż,
    a na nim kładziemy mięso
    z warzywami.

Porady

● Aby zagęścić sos, można wsypać pod koniec gotowania łyżeczkę mąki kukurydzianej. ● Do gotującego się ryżu możemy dodać szczyptę kurkumy lub kilka nitek szafranu, a uzyska piękny żółty kolor. ● Smak potrawy wzmocni ząbek czosnku i mały kawałek korzenia imbiru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Ryż

Notka redakcyjna

PPWS_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować