Rybne curry na mleczku kokosowym

4.5 (156 ocen)

  • 40 min

Ryba zaserwowana na sposób indyjski. Z delikatnym posmakiem mleczka kokosowego. Ostrość można kontrolować ilością dodawanych przypraw- ja osobiście lubię tą rybkę zdecydowanie charakterną ;) .

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 300-400 g filetów z dorsza
    • 1 duża cebula
    • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    • olej do smażenia
    • laska cynamonu
    • 2 cm startego na tarce świeżego imbiru
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1/2 łyżeczki curry
    • kilka kropel ostrego sosu chili
    • 3 wyfiletowane pomidory
    • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
    • garść świeżej kolendry
    • sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Ryba

Rybne curry na mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzany olej wrzucamy laskę cynamonu i chwilkę smażymy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy utarty w moździerzu w odrobinie wody czosnek z imbirem. Chwilę smażymy, żeby woda odparowała. Dodajemy kurkumę, chili oraz curry. Po chwili dorzucamy posiekane pomidory. Całość chwilkę dusimy, poczym zalewamy mleczkiem kokosowym. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę rybę. Całość gotujemy 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Podajemy z ryżem lub pieczywem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Ryby Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować