Truskawkowa góra

0 (0 ocen)

Oryginalne, smaczne i mocno truskawkowe

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    40 g masła
    1 małe żółtko
    20 g cukru
    80 g mąki
    0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Orzechowy biszkopt:
    2 białka
    65 g cukru
    12 g mąki ziemniaczanej
    12 g ciemnego kakao
    Niecałe pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    20 g zmielonych orzechów laskowych

    Masa marcepanowa:
    140 g marcepanu
    2 łyżki ajerkoniaku

    Ponadto:
    70-80 dkg truskawek - umytych,bez szypułek)
    2 truskawkowe galaretki (po 75 g każda)
    0,5 tabliczki czekolady mlecznej
    300 ml śmietany kremówki
    1 duża łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa góra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez pół godziny w lodówce, po czym wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na tortownicę o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto pozakłuwać widelcem i piec ok. 10-15 min w 180 st.C.
  • 2. Orzechowy biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem i łyżką zimnej wody. Mąkę, kakao i proszek przesiać i wymieszać ze zmielonymi orzechami, całość dodać do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem, wyłożyć pianę i piec ok. 10-15 min w 180 st.C.
  • 3. Masa marcepanowa:
    Marcepan wymieszać łyżką z ajerkoniakiem do całkowitego połączenia.
  • 4. Truskawkowa góra:
    Umyte i osuszone truskawki ułożyć w metalowej głębokiej misce o średnicy ok. 21 cm. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzoną, ciekłą galaretką zalać truskawki, miskę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 12 h.
  • 5. Przygotowanie całości:
    Na kruchym cieście rozsmarować masę marcepanową (jeśli będzie ciężko, rozłożyć ją łyżką partiami a następnie rozsmarować palcami maczanymi w zimnej wodzie). Następnie położyć orzechowy biszkopt i lekko docisnąć. Miskę z truskawkami wyjąć z lodówki i włożyć na chwilę do letniej wody, odwrócić do góry dnem, tak aby kula sama wyskoczyła (nie ingerować nożem), jeśli truskawkowa kula nie będzie chciała wyskoczyć ponownie zanurzyć na chwilę w wodzie i tak do skutku. Kulę truskawkową ułożyć na biszkopcie. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, rozłożyć dookoła
    ciasta, tak aby całkowicie je zakryć. Udekorować startą na dużych oczkach czekoladą mleczną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować