Ciasto kruche:
40 g masła
1 małe żółtko
20 g cukru
80 g mąki
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Orzechowy biszkopt:
2 białka
65 g cukru
12 g mąki ziemniaczanej
12 g ciemnego kakao
Niecałe pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
20 g zmielonych orzechów laskowych
Masa marcepanowa:
140 g marcepanu
2 łyżki ajerkoniaku
Ponadto:
70-80 dkg truskawek - umytych,bez szypułek)
2 truskawkowe galaretki (po 75 g każda)
0,5 tabliczki czekolady mlecznej
300 ml śmietany kremówki
1 duża łyżka cukru pudru
Truskawkowa góra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Wszystkie składniki zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez pół godziny w lodówce, po czym wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na tortownicę o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto pozakłuwać widelcem i piec ok. 10-15 min w 180 st.C.
2.Orzechowy biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem i łyżką zimnej wody. Mąkę, kakao i proszek przesiać i wymieszać ze zmielonymi orzechami, całość dodać do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem, wyłożyć pianę i piec ok. 10-15 min w 180 st.C.
3.Masa marcepanowa:
Marcepan wymieszać łyżką z ajerkoniakiem do całkowitego połączenia.
4.Truskawkowa góra:
Umyte i osuszone truskawki ułożyć w metalowej głębokiej misce o średnicy ok. 21 cm. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzoną, ciekłą galaretką zalać truskawki, miskę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 12 h.
5.Przygotowanie całości:
Na kruchym cieście rozsmarować masę marcepanową (jeśli będzie ciężko, rozłożyć ją łyżką partiami a następnie rozsmarować palcami maczanymi w zimnej wodzie). Następnie położyć orzechowy biszkopt i lekko docisnąć. Miskę z truskawkami wyjąć z lodówki i włożyć na chwilę do letniej wody, odwrócić do góry dnem, tak aby kula sama wyskoczyła (nie ingerować nożem), jeśli truskawkowa kula nie będzie chciała wyskoczyć ponownie zanurzyć na chwilę w wodzie i tak do skutku. Kulę truskawkową ułożyć na biszkopcie. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, rozłożyć dookoła
ciasta, tak aby całkowicie je zakryć. Udekorować startą na dużych oczkach czekoladą mleczną.
Komentarze