Truskawkowa góra lodowa

3 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto na zakończenie sezonu truskawkowego. Na biszkopcie wyłożona jest masa maślano-budyniowa z truskawkami, wciśniętymi w nią kawałkami biszkoptów. Wierzch polany jest dwoma masami na bazie mleka w proszku. Bardzo smaczne, sezonowe ciasto.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    3 duże jajka
    1/3 szklanki cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej

    masa budyniowa:
    1,5 szklanki mleka
    5 zaokrąglonych łyżek cukru
    3 żółtka
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    150 g miękkiego masła
    250 g świeżych truskawek
    podłużnych biszkoptów

    polewa:
    100 g masła
    50 ml wody
    2 zaokrąglone łyżki cukru
    1 szklanka mleka w proszku
    1 płaska łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Truskawkowa góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. W drugiej małej misce krótko ubić żółtka, przelać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać obie mąki, jeszcze raz delikatnie wymieszać (można bardzo krótko zmiksować mikserem). Wylać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec 25 minut. Ostudzić.

    Nasączyć około 50 ml chłodnej wody (można dodać 1 łyżkę soku z cytryny).
  • 2. 1 szklankę mleka wlać do rondelka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia.

    Pozostałe 0,5 szklanki mleka wlać do miski, dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować. Mieszając wlać na wrzące mleko, doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, około pół minuty. Wylać do miski, przykryć folią tak by dotykała jego powierzchni, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Do miski wyłożyć miękkie masło, miksując dodawać po łyżce wystudzonego budyniu aż do wyczerpania składników.
  • 4. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na biszkoptowy spód, wyrównać.

    Biszkopty pokroić na 4 kawałki, wcisnąć w masę tak by lekko wystawały.
  • 5. Do rondelka wyłożyć masło, dodać wodę i cukier, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Wsypać mleko w proszku, zmiksować blenderem.

    Połowę masy przełożyć do drugiej miski, wsypać kakao, zmiksować blenderem.
  • 6. Gotową masę (jest dość gęsta) wykładać nieregularnie na wierzch ciasta (najwięcej na biszkopty).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować