REKLAMA

Truskawkowa góra lodowa

wyświetlono: 327 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Ciasto na zakończenie sezonu truskawkowego. Na biszkopcie wyłożona jest masa maślano-budyniowa z truskawkami, wciśniętymi w nią kawałkami biszkoptów. Wierzch polany jest dwoma masami na bazie mleka w proszku. Bardzo smaczne, sezonowe ciasto.

opublikowany: 17.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    3 duże jajka
    1/3 szklanki cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej

    masa budyniowa:
    1,5 szklanki mleka
    5 zaokrąglonych łyżek cukru
    3 żółtka
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    150 g miękkiego masła
    250 g świeżych truskawek
    podłużnych biszkoptów

    polewa:
    100 g masła
    50 ml wody
    2 zaokrąglone łyżki cukru
    1 szklanka mleka w proszku
    1 płaska łyżeczka kakao
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. W drugiej małej misce krótko ubić żółtka, przelać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać obie mąki, jeszcze raz delikatnie wymieszać (można bardzo krótko zmiksować mikserem). Wylać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec 25 minut. Ostudzić.

    Nasączyć około 50 ml chłodnej wody (można dodać 1 łyżkę soku z cytryny).
  • 2. 1 szklankę mleka wlać do rondelka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia.

    Pozostałe 0,5 szklanki mleka wlać do miski, dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować. Mieszając wlać na wrzące mleko, doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, około pół minuty. Wylać do miski, przykryć folią tak by dotykała jego powierzchni, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Do miski wyłożyć miękkie masło, miksując dodawać po łyżce wystudzonego budyniu aż do wyczerpania składników.
  • 4. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na biszkoptowy spód, wyrównać.

    Biszkopty pokroić na 4 kawałki, wcisnąć w masę tak by lekko wystawały.
  • 5. Do rondelka wyłożyć masło, dodać wodę i cukier, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Wsypać mleko w proszku, zmiksować blenderem.

    Połowę masy przełożyć do drugiej miski, wsypać kakao, zmiksować blenderem.
  • 6. Gotową masę (jest dość gęsta) wykładać nieregularnie na wierzch ciasta (najwięcej na biszkopty).

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Ciasto góra lodowa

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku

kategoria: Ciasta Desery biszkopty Ciasto opublikowany: 19.03.2017 | wyświetlono: 486214 Książki kucharskie: 45 | Polecenia: 2
Dodane przez: anet anet

Góra lodowa

Na urodzinach synka Kacperka to ciasto skończyło się jako pierwsze i wszyscy prosili o przepis.

kategoria: Desery opublikowany: 02.10.2012 | wyświetlono: 64048 Książki kucharskie: 95 | Polecenia: 5
Dodane przez: sylwiak sylwiak

Góra lodowa

Góra lodowa jest ulubionym ciastem Mojego męża :-)

kategoria: Desery opublikowany: 02.01.2015 | wyświetlono: 4067 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE