Toruńskie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. W rondelku zagrzać miód z przyprawą do pierników. Mąkę wymieszać z sodą, przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego miód i nożem zarobić ciasto. Dodać jajka i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin, aby "odpoczęło". Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Ciasto włożyć do formy i piec ok. l godziny, sprawdzając patyczkiem pod koniec tego czasu, czy ciasto jest upieczone. Ostudzone ciasto szczelnie zawinąć i odłożyć na ok. 10 dni, a następnie przełożyć masą.
Przygotowanie masy: Migdały sparzyć, obrać ze skórek, posiekać razem z orzechami, figi pokroić drobno. Konfitury z miodem podgrzewać w rondelku tak długo, aż zgęstnieją. Dodać bakalie, smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu, przestudzić. Ciepłą masą przełożyć piernik przekrojony na pół. Polać polewą czekoladową.
Komentarze