Toruńskie pierniczki

4.5 (155 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Trudny

Przepis na Toruńskie pierniczki :)

  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - mąka pszenna: 80 dekagramów
    - Konfitura z pigwy: 20 dekagramów
    - migdały: 10 dekagramów
    - mąka żytnia: 20 dekagramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - miód: 50 dekagramów
    - jaja: 2 sztuki
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - przyprawa do pierników: 1 łyżka
    - orzechy: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Toruńskie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. W rondelku zagrzać miód z przyprawą do pierników. Mąkę wymieszać z sodą, przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego miód i nożem zarobić ciasto. Dodać jajka i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin, aby "odpoczęło". Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Ciasto włożyć do formy i piec ok. l godziny, sprawdzając patyczkiem pod koniec tego czasu, czy ciasto jest upieczone. Ostudzone ciasto szczelnie zawinąć i odłożyć na ok. 10 dni, a następnie przełożyć masą.
    Przygotowanie masy: Migdały sparzyć, obrać ze skórek, posiekać razem z orzechami, figi pokroić drobno. Konfitury z miodem podgrzewać w rondelku tak długo, aż zgęstnieją. Dodać bakalie, smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu, przestudzić. Ciepłą masą przełożyć piernik przekrojony na pół. Polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować