TORT Z KREMEM CHAŁWOWYM

4.47 (145 ocen)

  • 60 min

Tradycyjny biszkopt, połączony z delikatnym kremem na bazie chałwy. Pychota. Przepis na biszkopt udostępniony we wcześniejszych przepisach.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 ml śmietany 36% ( u mnie Piątnica)
    250 g chałwy królewskiej
    250 g serka mascarpone
    2 łyżeczki żelatyny ( była w oryginalnym przepisie ale wg mnie jest zbędna :))
Wystaw ocenę:

4.47 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej wieczorem w garnuszku zagotować kremówkę z posiekaną chałwą. Gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy i na noc do lodówki. Następnego dnia w misie miksera umieszczamy masę z chałwy z serkiem mascarpone i chwilę ubijamy. Krem gotowy.
    Opcja z żelatyną: żelatynę zalewamy wodą, odstawimy do napęcznienia. Później delikatnie podgrzewamy i rozrabiamy z odrobiną kremy. Następnie całość dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy.

Porady

Dodatkowo każdą warstwę kremu można delikatnie posypać prażonymi płatkami migdałowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować