Tort capuccino z kremem chałwowym

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienity tort, który pierwszy raz piekłam na urodziny męża.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt capuccino:
    6 jaj
    1/2 - 2/3 szkl cukru ( w zależności jak bardzo słodkie lubicie)
    1 szkl. maki pszennej
    1/2 szkl sypkiej kawy cappuccino np waniliowe
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem chałwowy:
    2 jaja
    2/3 szkl cukru
    125g masła
    125g margaryny
    200g chałwy ( ja dałam waniliową)
    2-3 łyżek likieru kawowego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort capuccino z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na końcu dodać rozmącone żółtka i ubić na sztywno. Dodać przesianą mąką z proszkiem. Dodać sypka kawę cappuccino wymieszać. Wylać do okrągłej wysmarowanej i obsypanej bułka tartą foremki. Piec na złoty kolor. ( nie wiem w jakiej temp i jak długo bo piekłam w blaszaku i w dodatku zapomniałam spojrzeć na zegar). Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
  • 2. Jaja całe ubić z cukrem na parze. A mianowicie wlać do garnka trochę wody. Jak zacznie parować ustawić na garnku najlepiej żelazną miskę z jajami i ubijać dodając cukier do momentu aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość trochę zesztywnieje ( miej więcej 15 min) . Odstawić masę z jaj do ostygnięcia.
  • 3. Masło z margaryna zmiksować na puszystą masę, dodać schłodzona pianę z jaj, pokruszoną chałwę oraz likier kawowy. Wszystko miksować na puszysty krem ( ja około 5 min na wysokich obrotach).
    Wstawić na 15 - 20 min do lodówki żeby krem stężał
  • 4. Ciasto przekroić naponczować kawą z dodatkiem likieru posmarować połową kremu. Drugą połową kremu posmarować boki i wierzch. Posypać całość uprażonymi orzechami włoskimi. Udekorować według własnego uznania.

Porady

Można nie dodawać likieru wtedy tort z powodzeniem mogą jeść dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować