Tort capuccino z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na końcu dodać rozmącone żółtka i ubić na sztywno. Dodać przesianą mąką z proszkiem. Dodać sypka kawę cappuccino wymieszać. Wylać do okrągłej wysmarowanej i obsypanej bułka tartą foremki. Piec na złoty kolor. ( nie wiem w jakiej temp i jak długo bo piekłam w blaszaku i w dodatku zapomniałam spojrzeć na zegar). Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
2.Jaja całe ubić z cukrem na parze. A mianowicie wlać do garnka trochę wody. Jak zacznie parować ustawić na garnku najlepiej żelazną miskę z jajami i ubijać dodając cukier do momentu aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość trochę zesztywnieje ( miej więcej 15 min) . Odstawić masę z jaj do ostygnięcia.
3.Masło z margaryna zmiksować na puszystą masę, dodać schłodzona pianę z jaj, pokruszoną chałwę oraz likier kawowy. Wszystko miksować na puszysty krem ( ja około 5 min na wysokich obrotach).
Wstawić na 15 - 20 min do lodówki żeby krem stężał
4.Ciasto przekroić naponczować kawą z dodatkiem likieru posmarować połową kremu. Drugą połową kremu posmarować boki i wierzch. Posypać całość uprażonymi orzechami włoskimi. Udekorować według własnego uznania.
Porady
Można nie dodawać likieru wtedy tort z powodzeniem mogą jeść dzieci.
Komentarze