Tort orzechowo- serowy z kremem chałwowym

  • wyświetlono: 987 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Połączenie orzechów, sernika kokosowego oraz masy chałwowej. Słodki tort przełamałam dodatkiem wiśni.

Joanna Tokarz

Składniki

Na tortownicę o śr 28cm

Biszkopt orzechowy:
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
10 dkg orzechów laskowych

Wkładka serowa:
1/2 kg sera
3/4 szklanki cukru
3 duże jajka
10 dkg margaryny zwykłej
1 opakowanie sernixa
1 łyżeczka olejku śmietankowego
5 dkg wiórek kokosowych
szczypta soli
6 dkg herbatników kakaowych
1/2 szklanki mleka

Masa chałwowa:
600ml śmietanki 30%
300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
1/2 kg serka mascarpone

Ponadto:
1 mały słoiczek wiśni w syropie
Dodatki do dekoracji tortu

Sposób przygotowania przepisu:

Tort orzechowo- serowy z kremem chałwowym

  • Biszkopt1. Biszkopt orzechowy:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakaem. Mieszamy drewnianą łyżką. dodajemy drobno posiekane lub starte na wiórki orzechy laskowe. Ponownie mieszamy i wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (tylko spód) tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 35 minut.
  • Sernik2. Sernik:
    Margarynę topimy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony ser, wiórki kokosowe, sernix oraz olejek śmietankowy i mleko. Ucieramy na najmniejszych obrotach miksera. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Łączymy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
    Na wyłożoną papierem tortownicę wysypujemy połowę pokruszonych herbatników. Łyżką delikatnie nakładamy masę serową i delikatnie wyrównujemy. Posypujemy pozostałymi herbatnikami i lekko je dociskamy. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika na 1 godzinę. Po ok 30 minutach, nie wyciągając sernika ściągamy folię. Sernik pozostawiamy do przestudzenia najlepiej na całą noc.
  • Krem chałwowy3. Krem chałwowy:
    Śmietankę podgrzewamy z pokruszoną chałwą aż do jej rozpuszczenia. Mieszamy cały czas i pilnujemy by nie doprowadzić do zagotowania. Studzimy i odstawiamy przykrytą folią spożywczą do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy serek mascarpone.
  • Przełożenie4. Przełożenie:
    Biszkopt orzechowy- 1/3 kremu- sernik- 1/2 kremu wymieszanego z odsączonymi wiśniami- biszkopt orzechowy- pozostałym kremem dekorujemy wierzch oraz boki tortu. Dodatkowo można cały tort obłożyć rurkami z kremem o smaku waniliowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortchałwaorzechy laskowekokosbiszkopt orzechowyz wiśniamiprzekładanyprzepis_miesiąca1000z sernikiem

Komentarze

Podobne przepisy

image-1m15dve

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Tort bezowy z kremem orzechowym

Krem maślany z dodatkiem masy orzechowej...

Tort piernikowy z kremem budyniowo – serowym

Dodane przez: juchab

Tort piernikowy z kremem budyniowo – serowym

Tort z bardzo przyjemną piernikową...

TORT CHAŁWOWY

Dodane przez: kasmat

TORT CHAŁWOWY Z BEZĄ

WILGOTNY, CZEKOLADOWO-ORZECHOWY...

Najlepszy krem orzechowy do tortu

Dodane przez: akrobatka22

krem orzechowy do tortu

Dosłownie najlepszy jaki miałam...

Tort orzechowy

Dodane przez: aczp1

Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Tort, który podbił nasze serca....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE