Lekki tort truskawkowy z kremem chałwowym

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Na swoje urodziny przygotowałam podobny tort truskawkowy, jak w zeszłym roku, jednak tym razem z kremem mascarpone z dodatkiem tahiny, czyli pasty sezamowej. Całość to po prostu pełna rozkosz!

  • 5 godz.

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    krem truskawkowy:
    400-500 g mrożonych truskawek
    2 galaretki + 500 ml wrzącej wody
    pół litra śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru

    krem do zdobienia:
    500 g mascarpone
    200 ml śmietanki kremówki 30-36%
    3 łyżki cukru pudru
    3-4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
    ewentualnie śmietan-fix

    borówki, mięta, kwiatu lilaka (bzu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort truskawkowy

Lekki tort truskawkowy z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
    Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
    Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.
    Pieczemy w temp. 160st.C przez ok.30-40min.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
    Zostawić do ostudzenia, zdjąć papier i przekroić biszkopt na pół - użyłam tylko połowy (ale można wykorzystać cały np. tak jak tu klik).

    Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.
    Lekko rozmrożone truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus - można zostawić kilka truskawek w kawałku.
    Ubić śmietankę kremówkę na sztywno razem z cukrem pudrem.
    Wymieszać galaretkę z musem truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej śmietanki i wymieszać.
    Wstawić na chwilę do lodówki.
    Na dno tortownicy (z rantem) wyłożyć jeden blat biszkoptu, na który wylać tężejącą masę truskawkową( a na to można ułożyć drugą część biszkoptu).
    Wstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

    Następnego dnia przygotować krem ubijając śmietankę z cukrem pudrem (jeśli jest ciepło warto dodać śmietan-fix).
    Dodać pastę sezamową i dobrze zmiksowac.
    Do masy dodać mascarpone i wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach.
    Zdjąć rant tortownicy - odciąć nożem z boku ciasto.
    Na wierzchu wyłożyć krem sezamowy, a ozdobić borówkami, miętą i kwiatami lilaku (czyli bzu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować