Na swoje urodziny przygotowałam podobny tort truskawkowy, jak w zeszłym roku, jednak tym razem z kremem mascarpone z dodatkiem tahiny, czyli pasty sezamowej. Całość to po prostu pełna rozkosz!
Lekki tort truskawkowy z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.
Pieczemy w temp. 160st.C przez ok.30-40min.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Zostawić do ostudzenia, zdjąć papier i przekroić biszkopt na pół - użyłam tylko połowy (ale można wykorzystać cały np. tak jak tu klik).
Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.
Lekko rozmrożone truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus - można zostawić kilka truskawek w kawałku.
Ubić śmietankę kremówkę na sztywno razem z cukrem pudrem.
Wymieszać galaretkę z musem truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej śmietanki i wymieszać.
Wstawić na chwilę do lodówki.
Na dno tortownicy (z rantem) wyłożyć jeden blat biszkoptu, na który wylać tężejącą masę truskawkową( a na to można ułożyć drugą część biszkoptu).
Wstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przygotować krem ubijając śmietankę z cukrem pudrem (jeśli jest ciepło warto dodać śmietan-fix).
Dodać pastę sezamową i dobrze zmiksowac.
Do masy dodać mascarpone i wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach.
Zdjąć rant tortownicy - odciąć nożem z boku ciasto.
Na wierzchu wyłożyć krem sezamowy, a ozdobić borówkami, miętą i kwiatami lilaku (czyli bzu).
Komentarze