Tort z gotową masą czekoladową

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Mój pierwszy w życiu tort - dekoracje wykonały moje córeczki. Może nie wygląda perfekcyjnie, ale jest w nim sporo uroku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT (mała tortownica o średnicy 18 cm):
    4 jajka
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    LUKIER PLASTYCZNY:
    3 łyżki żelatyny
    3 łyżki glukozy
    1 łyżka koncentratu z buraka (lub barwniki spożywcze)
    ok. 80 dag cukru pudru

    MASA:
    gotowa masa czekoladowa typu nutella
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z gotową masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko do ubitych jaj. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki pozostawiamy suche. Przelewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut. Gorący biszkopt rzucamy na podłogę z wysokości 60 cm, co zapobiega jego opadnięciu. Biszkopt wstawiamy do uchylonego, stygnącego piekarnika, do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Opakowanie z masą czekoladową wkładamy do gorącej wody, aby stała się płynna. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy równe blaty. Każdą warstwę smarujemy masą czekoladową i przykrywamy kolejnym biszkoptem. Wierzch tortu i boki także pokrywamy dokładnie masą czekoladową. Odstawiamy do lodówki, aby masa zastygła.
  • 3. W 60 ml gorącej wody (ok. 1/4 szklanki) rozpuszczamy żelatynę, następnie glukozę i na końcu dodajemy koncentrat z buraka (da masie różowy kolor, bez koncetratu kolor będzie mleczno biały), mieszamy. Pół kg cukru pudru wsypujemy na śliski blat (najlepiej kamienny), w środku tworzymy dołek, do którego wlewamy płyn, najpierw mieszamy łyżką, potem wyrabiamy rękami masę plastyczną, dodając małymi partiami cukier puder do momentu, aż masa przestanie przyklejać się do dłoni (zajmie to ok. pół godziny). Blat, masę i wałek smarujemy olejem, masę wałkujemy i przykrywamy tort, brzegi odcinamy nożem, dociskamy do ciasta, a z reszty możemy wyciąć lub wykonać ozdoby, które przyklejamy do tortu używając odrobiny wody wymieszanej z cukrem pudrem.

Porady

Lukier plastyczny (zwany także masą cukrową lub masą plastyczną) można przechowywać w lodówce zawiniętą szczelnie w folię spożywczą. Przed następnym użyciem należy wyrabiać masę rozgrzewając ją dłońmi. Do jej barwienia można użyć gotowych barwników spożywczych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować