1.Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez noc (10-12 godzin). Odlewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy około 1,5 godziny (nie dodajemy soli!).
2.Ugotowaną ciecierzycę odcedzany (wywar zachowujemy). Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni bez tłuszczu, aż zrobią się jasnobrązowe i zaczną łądnie pachnieć. Uprażony sezam mielimy w blenderze lub młynku do kawy, dodajemy do niego 2 łyżki oliwy i mieszamy - w ten sposób powstanie pasta tahini.
3.Do blendera wrzucamy wszystkie składniki: ugotowaną ciecierzycę, sezam, pozostałe dwie łyżki oliwy, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytyrny, sól i kilka łyżek wywaru z gotowania ciecierzycy, wszystko miksujemy na jednolitą pastę. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy wywaru z ciecierzycy. Podajemy z pieczywem lub krakersami.
Porady
Zamiast suchej ciecierzycy można użyć ciecierzycy z puszki, którą można zmielić od razu.
Komentarze