Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach

4.5 (181 ocen)

  • 50 min

Letnia wersja kapuśniaka.

  • 50 min

Składniki:

  • 30 dag żeberek
    pół główki młodej kapusty
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    4 ziemniaki
    ziele angielskie, liść laurowy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy, usuwając powstające szumowiny. Dodajemy marchew pokrojoną w talarki oraz pietruszkę, pora i selera w całosci i gotujemy około 10 minut.
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy. Ziemniaki i kapustę dodajemy do gotującej się zupy. Dorzucamy także kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych.
  • 3. Wyciągamy z zupy miękkie mięso, studzimy je i kroimy na kawałki, usuwając tłuszcz. Z zupy wyławiamy pora, selera i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kawałkami żeberek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować