1.Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając miksowania dodawać po kolei żółtka. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotowe ciasto wlać do tortownicy, w której dno wyłożono uprzednio papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Piec w temperaturze 160 - 170 stopni około 30 - 40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
2.Masa oraz poncz - kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać (łyżką lub krótko mikserem). Ostudzoną kawę wymieszać z likierem. W ten sposób powstanie poncz do nasączenia biszkoptowych blatów.
3.Złożenie tortu - jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy lub paterze. Nasączyć go 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Dodatkowo można je posypać startą czekolada (o ile nam została). Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Komentarze