Tort serce

5 (145 ocen)

zrobiłam go po raz pierwszy z okazji przyjazdu siostry ze studiów, z pewnością nie ostatni raz ;) przepis wyszperany w internecie

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek (osobno żółtka i białka)
    szklanka mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki drobnego cukru

    Do nasączenia:
    150ml słabej herbaty
    1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Krem:
    500g serka mascarpone
    150ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
    170g masy kajmakowej (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie torty, może dodać więcej)
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm (jest to sposób na nieopadanie biszkoptu). Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Od tortownicy w kształcie serca lub papierowego szablonu wyciąć serce. Po całkowitym wystudzeniu (najlepiej na drugi dzień) przekroić biszkopt na trzy blaty. Każdy blat lekko nasączyć.
  • 3. Krem: Wszystkie składniki ubić razem na lekką i puszystą masę. Nie ubijałam osobno kremówki, ponieważ zawsze mam z tym problem, więc miksuję razem i wychodzi idealnie. Krem podzielić na 3 części (trzecia część, do posmarowania wierzchu tortu i boków powinna być najmniejsza). Ułożyć pierwszy blat na paterze (talerzu) i rozsmarować na nim część kremu, przykryć drugim blatem, posmarować kremem, na wierzch ułożyć ostatni blat. Górę i boki posmarować pozostałym kremem. Tort można dowolnie udekorować. Ja do masy dodałam odrobinę barwnika :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować