Przepis wymyśliłam sama. Jest to bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, których jako studentka w trakcie sesji nie mam czasu robić ;)
Składniki:
mała kapusta pekińska
2 woreczki ryżu
kilka pieczarek (miałam akurat w lodówce więc dodałam, ale myślę, że nie jest to konieczne)
1/2 kg mięsa mielonego
sos pomidorowy Winiary
Fix Knorr gołąbki bez zawijania
Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować, a pieczarki pokroić w kosteczkę.
2.Ryż gotować około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku również w lekko osolonej wodzie podgotować kapustę. Pieczarki podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju aż odparują.
3.Wszystkie składniki wystudzić, a w tym czasie według przepisu na opakowaniu przygotować sos pomidorowy.
4.Wystudzone składniki wymieszać z mięsem mielonym i fixem knorr. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem pomidorowym ii piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180°C.
Komentarze