Tort smok

4.5 (190 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort w kształcie smoka na kinderparty ! W oparciu o przepis z książki "Torty angielskie" Debbie Brown.

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier puder: 315 gramów
    - margaryna: 315 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - bułka tarta: 6 łyżek
    - lukier plastyczny zielony: 1 kilogram
    - lukier plastyczny żółty: 100 gramów
    - lukier plastyczny fioletowy: 150 gramów
    - biały lukier: 2 szczypty
    - klej cukrowy (ewentualnie białko): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort smok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wałkowanie lukru 1. Zmiksować mąkę, proszek, jaja, margarynę i cukier. Upiec w dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką tartą żaroodpornych 1-litrowych miskach. Wyjąć, ściąć wierzchy półkul i położyć jedną na drugą. Rozwałkować 0,7kg zielonego lukru i pokryć ciasto. Uformować szyję i głowę, położyć na wierzch.
  • Tort smok 2. Uformować szyję i głowę, położyć na wierzch. Ulepić uszy i skrzydła, ręce i nogi. Żółty lukier rozwałkować, wyciąć łezkę i przykleić klejem cukrowym lub białkiem do brzucha. Dokleić oczy, ogon, uformować nos i usta smoka. Do zielonych skrzydełek dokleić na wierzchu fioletowe. Kieliszkiem powykrawać fioletowe plamki i dokleić na smoka. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować