1.Jasne: Białka ubić z cukrem dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Wylać na formę (24x38) i piec 25 minut. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Ciemne: Przygotować ciasto biszkoptowe o piec 20 minut w temp. 180˚C.
Masa: W pół szklanki mleka roztrzepać żółtka z mąkami. Reszte mleka zagotować z cukrami, dodać te żółtka z mlekiem i ugotować budyń. Ostudzić.
Margarynę utrzeć dodając budyń. Masę podzielić na 3 części. Do jednej wkroić ananasy w kostkę, do drugiej brzoskwinie w kostkę, a trzecią zostawić jasną bez dodatku.
Przełożenie: Ciasto jasne-masa z brzoskwiniami -ciasto ciemne- masa z ananasami -ciasto jasne – masa jasna na górę i boki.
2.Dekoracja: Buraka kroimy na kawałki i wyciskamy sok(możemy też w sokowirówce)i mieszamy z 200g wiórek, aby nabrały koloru bordowego. Galaretki rozpuszczamy każdą osobno w szklance wrzątku. Polewe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Górę placka obsypujemy grubo białymi wiórkami, z polewy robimy kontur smoka, imię i drzewko. Boki ciasta i środek smoka obsypujemy grubo bordowymi wiórkami. Natomiast paski na ciele, oczy i pyszczek wypełnione białymi wiórkami zalewamy tężejącymi galaretkami.
Komentarze