Tort upiekłam na 30-ste urodziny męża. Jako owoce użyłam truskawki, z racji że aktualnie trwa na nie sezon, można zastąpić je innymi ulubionymi wedle uznania.
Tort śmietankowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
2.Krem śmietankowy: żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Zimną kremówkę ubić, dodawać serek mascarpone cały czas ubijając, pod koniec dodac cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania i dodać do masy śmietankowej. Krem podzielić na 3 części.
3.Biszkopt przekroić na połowę, posmarować dżemem truskawkowym.
4.Wysmarować 1 część kremu i ułożyć truskawki, ponownie wyłożyć 2 część kremu. Czekoladę potrzeć na drobnych oczkach i posypać krem.
5.Wyłożyć wierzch biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować kremem.
6.Za pomocą szklanki wykonać półkola na boku tortu, środek wysypać startą gorzką czekoladą. Udekorować truskawkami wedle uznania.
Komentarze