Tort śmietankowy z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać, następnie przesiać przez sitko. Wwłączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 175 stopni C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (najlepiej mikserem na wysokich obrotach), pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać na wysokich obrotach miksera, ok. 7 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Potem dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać 4 minuty. Na koniec dodawać w trzech turach przesiane i wymieszane obie mąki, bardzo delikatnie wymieszać łyżką .
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać delikatnie powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 40 minut. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50 cm (np. na deskę) i przestudzić. Boki biszkoptu obkroić nożem, odpiąć obręcz i wyjąć biszkopt, zdjąć papier.
Krem śmietankowy:
Cukier puder i śmietanę-fix wymieszać. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę lekko ubić, następnie stopniowo dodawać cukier puder wymieszany ze śmietaną-fix i całość ubić na sztywno. Na koniec dodać skórkę z cytryny i wymieszać delikatnie łyżką.
Przekładanie:
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe krążki.
Przygotować nasączenie: zaparzyć herbatę, wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, przestudzić.
Krem podzielić na trzy części. Pierwszy biszkoptowy krążek skropić 1/3 nasączenia i wyłożyć 1/3 część kremu śmietankowego, lekko wyrównać.
Udekorować tort ulubionymi owocami, schłodzić w lodówce.
Komentarze