Tort owocowy z bitą śmietaną

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo efektowny tort ale prosty w wykonaniu

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 budyń waniliowy w proszku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    litr kremówki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    4 śmietan fixy

    nasączenie
    1 szklanka herbaty z cukrem, cytryną i rumem

    krokant kokosowy:
    100 gram wiórków kokosowych
    łyżka masła
    2 łyżki cukru

    dowolne owoce i wiórki czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort owocowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    jaja ubić z cukrem na parze na puszty krem (ok. 10 minut), ostudzić, przesiać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, upiec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 st.C.
    Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
  • 2. Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem na sztywno.
  • 3. Biszkopty nasączyć ponczem i przełożyć ubita śmietaną zostawiając 1/3 do dekoracji i posmarowania boków tortu. Wierzch i boki posmarować resztą śmietany, na górze tortu zrobić szprycą cukierniczą rozetki z reszty śmietany.
  • 4. Krokant kokosowy:
    na patelni stopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe smażyć do otrzymania ciemnozłotego koloru. Wystudzić. Krokantem posypać boki tortu.
  • 5. Górę tortu ozdobić owocami i wiórkami z czekolady.

Porady

Do dekoracji tortu można użyć dowolnych owoców świeżych lub z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować