Tort owocowy z bitą śmietaną

  • wyświetlono: 417 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Z życzeniami kolejnych lat sukcesów dla Przyślij Przepis przyleciała uśmiechnięta wróżna na torcie :)

Bernadetta
  • 120min

Składniki

Na biszkopt:
7 niedużych jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu winnego
szczypta soli
1 łyżka masła do formy
2 łyżki mąki krupczatki do formy

Ponadto:
900 ml śmietany 30 %
24 g cukru waniliowego
4 czubate łyżki cukru
5 dag płatków migdałowych
15-20 truskawek
5 plastrów ananasa
200 ml domowego dżemu wiśniowego
2 czubate łyżki kawy mielonej
stokrotki waflowe do dekoracji
gwiazdki cukrowe
kuleczki cukrowe
kolorowy cukier
draże czekoladowe
spray do deserów
pisaki spożywcze

Sposób przygotowania przepisu:

Tort owocowy z bitą śmietaną

  • 1. Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy i powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Chwilę razem ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy (tylko w jedną stronę). Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 50 minut.
  • 2. Biszkopt studzimy, kroimy na 3 blaty. Kawę zalewamy wrzątkiem, studzimy, przecedzamy przez sitko. Kawą namaczamy 1 blat biszkoptu, który smarujemy dodatkowo dżemem wiśniowym.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Kilka łyżek rozsmarowujemy na blacie z dżemem wiśniowym. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, który również nasączamy kawą. Truskawki płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plasterki. Układamy na biszkopcie wraz z drobno pokrojonym ananasem.
  • 4. Przykrywamy 3-4 łyżkami bitej śmietany. Nakładamy ostatni blat ciasta. Pozostałą śmietanę rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu i po bokach tortu.
  • 5. Boki tortu przybieramy uprażonymi na patelni i ostudzonymi płatkami migdałów. Dekorujemy gwiazdkami, kuleczkami cukrowymi, stokrotkami itd.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekonkurs_jubileusz

Komentarze

Podobne przepisy

gotowy tort

Dodane przez: justa95

Tort z bitą śmietaną i ananasami

Jest to drugi tort, który przygotowałam,...

Sałatka owocowa z bitą śmietaną

Dodane przez: luna19

Sałatka owocowa z bitą śmietaną

wspaniała sałatka , zdrowie i witaminy...

Tort z kremem Rocher i bitą śmietaną

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Tort z kremem Rocher i bitą śmietaną

Upieczony dla mamy z okazji Dnia...

Tort

Dodane przez: kasia2109

Tort śmietankowy z bitą śmietaną

Wspaniale wygląda i naprawę wyśmienicie...

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Tort upiekłam na 1. urodziny mojej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE