Tort "Oreo"

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort inspirowany chyba najbardziej znanymi ciastkami na świecie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Średnica formy 20 cm:
    Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki kakao
    Krem Oreo (przygotowujemy dzień wcześniej):
    330 ml śmietany 30/36%
    1 opakowanie ciastek Oreo (lub podobnych)
    125 g serka mascarpone
    Krem czekoladowy (najlepiej przygotować dzień wcześniej):
    100 g czekolady gorzkiej
    330 ml śmietany kremówki (30/36%)
    125 g serka mascarpone
    + kilka ciastek Oreo do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort "oreo" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i kakao mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
    Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
    Nasączamy ponczem (u mnie 1/2 szklanki gorącej herbaty + trochę soku z cytryny + płaska łyżeczka cukru ).
  • 2. Krem Oreo. Pozbawiamy ciastka kremu - rozdzielamy górę od dołu i nożykiem ściągamy krem, wrzucamy do rondelka, ciastka łamiemy na małe kawałki i odkładamy (będą potrzebne do kremu i dekoracji), nadzienie zalewamy śmietaną i podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści - nie gotujemy! (jeśli nie rozpuści się całkowicie to przecieramy je przez sito). Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu, następnie wkładamy na całą noc do lodówki (musi być dobrze schłodzona). Ubijamy śmietankę Oreo na sztywno. Stopniowo dodajemy serek mascarpone, a następnie 1/3 część pokruszonych ciastek. Przekładamy blaty kremem. Wierzch zostawiamy pusty.
  • 3. Krem czekoladowy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do śmietany i podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści - nie gotujemy! (jeśli nie rozpuści się całkowicie to przecieramy ją przez sito). Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu, następnie wkładamy na całą noc do lodówki (musi być dobrze schłodzona). Ubijamy śmietankę czekoladową na sztywno. Dodajemy stopniowo serek mascarpone. Dekorujemy górę i boki tortu, a także robimy rozetki na wierzchu (tylka gwiazdka). Przed podaniem obkładamy delikatnie bok tortu pozostałymi, pokruszonymi ciastkami, a w rozetki wkładamy całe ciastka Oreo.
    Smacznego! :)

Porady

Bazy kremów warto przygotować dzień wcześniej, będą wtedy bardzo dobrze schłodzone i łatwiej się ubiją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować