Zostałam zaproszona do akcji: "Blogerzy dla Opolan" i przygotowałam tort o najlepszych smakach świata: rafaello i oreo :D
Składniki:
Składniki na biszkopt:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
6 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
Składniki na krem;
600 ml kwaśnej śmietany 18 %
3 tabliczki białej czekolady
3 śnieżki w proszku (śmietanfixy)
300 g wiórek kokosowych
200 g mielonych migdałów (można pominąć)
Dodatkowo:
ok. 10-12 ciastek oreo
kupne cukierki rafaello (można pominąć)
kilka kupnych małych bez (można pominąć) ja dodatkowo bezy opaliłam palnikiem
250 ml ponczu do nasączenia ciasta: 100 ml rumu wymieszanego z naparem czarnej herbaty z sokiem cytryny.
Tort o smaku rafaello z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, następnie do ubitych białek stopniowo dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), potem żółtka dodać do białek. Następnie dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy do 30 minut w 190 stopniach C. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
2.Krem; Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka z czekoladą nie może dotykać wrzątku).
Kwaśną śmietanę ubić mikserem ze śnieżkami, dodać wiórki, mielone migdały oraz dodać ostudzoną czekoladę. Czekoladę dodajemy stopniowo by śmietana się nie zważyła. Następnie dodajemy nadzienie z ciasteczek Oreo (biszkopciki pozostawiamy na dekorację tortu). Wszystko razem zmiksować. Gotowy krem schładzamy w lodówce przez 20 minut.
3.Tort: Biszkopt przekrawamy na 3 równe części, polewamy ponczem z rumu, herbaty i soku z cytryny następnie przekładamy kremem. Smarujemy także wierzch oraz boki tortu. Na wierzch tortu posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo (bez ich środka). Dekorujemy kupnymi bezami, ciastami oreo albo kupnymi cukierkami rafaello.
Komentarze