Tort na Chrzest

4.5 (150 ocen)

  • 4 godz.

Tort, który wykonałam na chrzest mojej chrześnicy!!! Wszystkim się podobał a jeszcze bardziej smakował!!!

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru kryształu
    -½ szklanka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka octu

    Biszkopt ciemny
    -6 jajek
    - 1 szklanka cukru kryształu
    -½ szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka octu
    - 2 łyżki kakao

    Masa
    -1litr mleka
    -10 żółtek
    -3 łyżki mąki pszennej
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 cukier waniliowy
    -15 dag cukru pudru
    -50 dag masła
    -1 łyżka kakao
    -czekolada mleczna
    -brzoskwinie z puszki
    -ananasy z puszki

    Masa marcepanowa
    -100 gram glukozy
    -4 łyżeczki żelatyny
    -70 ml zimnej wody
    -3 łyżeczki tłuszczu roślinnego Planty
    - ok 800g cukru pudru
    - olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na chrzest - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Ubić pianę, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka i delikatnie wymieszać z proszkiem do pieczenia,mąką i octem. Upiec- chłodny przekroić na 2 części.

    Biszkopt ciemny:
    Ubić pianę, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka i delikatnie wymieszać z proszkiem do pieczenia,mąką i octem i kakao. Upiec- chłodny przekroić na 2 części.

    Masa:
    W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka mąkę pszenną i ziemniaczaną, resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym .
    Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń .
    Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu.
    Utartą masę podzielić na 3 części
    - do I dodać pokrojoną czekoladę w kostkę oraz kakao
    - do II dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie
    - do III dodać pokrojone w kostkę ananasy

    Masa marcepanowa:
    Żelatynę wymieszać z zimną wodą .Gdy napęcznieje ogrzewać ją i mieszać, aż się rozpuści (NIE WOLNO JEJ ZAGOTOWAĆ)
    Gdy się rozpuści dodać glukozę i dokładnie wymieszać.Dodać plantę i mieszać. Masę należy przestać ogrzewać zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści .Dodać olejek migdałowy - wymieszać.
    Część cukru pudru przesiać.Dodać ostudzoną masę i zagniatać. Cukier dodawać stopniowo go przesiewając.Masa powinna być elastyczna, lecz nie lepić się do rąk. Może się okazać, że cały cukier podany w przepisie to będzie za mało .Masę wałkujemy podsypując ją cukrem pudrem. Rozwałkowana na grubość 3-4 mm powinna być elastyczna i wytrzymała
    Tort, który zamierzamy pokryć masą marcepanową powinien być posmarowany z każdej strony masą (NIE MOŻE BYĆ TO BITA ŚMIETANA)
    tort pokrywamy rozwałkowanym płatem masy, dociskamy, odcinamy brzegi.
    To co dalej zrobimy z naszym tortem zależy od naszej wyobraźni.
    Ja mając dużo masy marcepanowej zrobiłam parę figurek i umieściłam na torcie, używając barwników spożywczych pokolorowałam .
    Masa wystarcza na tort w formie prostokąta o wymiarach 32-20cm.

    Przełożenie :
    Biszkopt ciemny,masa z brzoskwiniami,biszkopt jasny,masa z kakao, biszkopt ciemny, masa z ananasem, biszkopt jasny.

Porady

Jeżeli nie mamy czasu na wykonanie masy marcepanowej to możemy kupić gotową masę lub układamy owoce i zalewamy tort galaretką. Tort jest bardzo lekki i delikatny na różne okazje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować