Tort na chrzest

4.5 (197 ocen)

Torcik piekłam na chrzest siostrzenicy. Jest lekki, nie za słodki i z pewnością wszystkim będzie smakował:). Taką dekoracje można także wykonać na roczek!

Składniki:

  • Tortownica 26 cm
    Biszkopt biały:
    - 3 jajka,
    - 3 łyżki mąki tortowej,
    - 3 łyżki cukru,
    - 1 łyżka oleju,
    - Szczypta proszku do pieczenia
    Masa śmietankowa:
    • 0,5 litry śmietanki 30 %,
    • 3,5 łyżki żelatyny,
    • 0,5 szklanki mleka do rozpuszczenia żelatyny,
    • ½ kg twarogu 3x mielonego,
    • 4-5 łyżek cukru pudru do smaku
    • Puszka brzoskwiń
    Masa budyniowa:
    - 1 kostka masła,
    - 0,5 litry mleka,
    - 1 budyń waniliowy,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 2 żółtka,
    - 2 łyżki cukru,
    - 1 cukier waniliowy
    Masa do dekoracji:
    - 1 litr mleka
    - 5 łyżki cukru,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 1 kopiata łyżka mąki kartoflanej,
    - 1 kopiata łyżka mąki tortowej
    - 5 żółtek

    - 2 kostki masła,

Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na chrzest - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy.
    W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. W sumie do tortu będziemy potrzebować trzech.


    MASA ŚMIETANKOWA:
    Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Studzimy delikatnie.
    Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
    Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo ser, a następnie słodzimy całość do smaku. Gdy cukier dobrze się już połączy z całością wlewamy żelatynę. Intensywnie mieszamy. Wsypujemy pokrojone owoce, mieszamy. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy dwa z upieczonych biszkoptów. Odstawiamy do zastygnięcia na około 30 minut.
  • wykonanie kratki 2. MASA BUDYNIOWA:
    Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy pozostałe składniki: mąkę, budyń, cukier waniliowy, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo przestudzony budyń.
    Gotową masę wykładamy na przełożone masą śmietankową biszkopty. Przykrywamy całość trzecim biszkoptem. Odstawiamy do chłodu.
    Torcik dowolnie dekorujemy. Ja dekoracje wykonałam z masy budyniowej. Z przygotowanej masy wykonałam na torcie dziecięcy wózek. Buzię dziecka wykonałam z gotowej masy marcepanowej. Uśmiech, oczka i loczek wykonałam z kremu czekoladowego.
  • wykonanie górnego wianuszka i zarysu wózka 3. MASA DO DEKORACJI:
    Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Masło ucieramy, dodajemy budyń.
    Częścią masy obtaczamy wstępnie tort.
    Właściwą dekorację zaczynamy od wycięcia główki dziecka. Następnie barwimy cześć masy na jasny róż i wykonujemy wózek oraz dolny wianuszek. Z jasnej masy wykonujemy kontury wózka, listki różyczek oraz górny wianuszek. Część masy barwimy na mocny róż. W tym kolorze wykonane są róże. .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować