Tort na chrzest

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Taki miałam pomysł na tort na chrzest mojej córeczki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    14 jaj,
    14 łyżek mąki krupczatki,
    14 łyżek cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli

    Masa:
    0,5l mleka
    2 budynie waniliowe,
    1 ananas w puszce,
    1 margaryna
    10 łyżek cukru
    300 g śmietany kremówki
    2 śmietan fix

    0,5 kg masy marcepanowej białej
    barwniki: czerwony, żółty, niebieski
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na chrzest - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: dwie formy duże smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia wylewamy na nie po równych porcjach ubity biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno dodajemy porcjami cukier ubijamy do szklistości białek potem wlewamy żółtka i porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy 20 min w temp 180 stopni C. Upieczone biszkopty przekładamy na ścierki i zwijamy w rulon (wzdłuż). Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Gotujemy budyń: odlewamy 1/2 szklanki mleka w której rozpuszczamy budynie, resztę zagotowujemy z 7 łyżkami cukru.Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy z ostygniętym budyniem aż powstanie jednolity krem. (posłuży do posmarowania i wygładzenia wierzchu placka).
    Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru i śmietan fix na sztywno. Ananasy odciskamy sokiem poczujemy biszkopty a owoce kroimy na zgrabną kostkę i (odciśniętą delikatnie) łączymy z ubitą śmietaną.
  • 3. Biszkopty smarujemy masą śmietanową i zwijamy w roladę. Oba biszkopty tworzą jeden placek, formując świecę. Masą budyniową wygładzamy wierzch.
  • 4. 2/3 masy marcepanowej rozwałkowujemy i dokładnie z każdej strony okładamy placek. Odkładamy do lodówki w tym czasie z reszty masy formujemy ozdoby dodając barwniki: knot (biały) z ognikiem (szczypta czerwone barwnika do niewielkiej ilości masy by wystarczyła tylko na ognik), Stokrotki białe ( pędzelkiem delikatnie malowane płateczki barwnikiem czerwonym) z żółtymi środkami. Kokardka różowa z białą wstążką, literki lekko zabarwione czerwonym. Wszystkie elementy łączymy tworząc świece.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować