Ogórki konserowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ogóreczki w occie z przepisu mojej babci

  • 60 min

Składniki:

  • -świeże ogórki
    -ziele angielskie 3 szt
    -liście laurowe 1 szt
    -gorczyca biała pół łyżeczki
    -koper do przetworów
    -czosnek
    -marchewka
    -cebula
    -pieprz 4 ziarenka
    -chrzan
    Zalewa
    -1 szklanka octu
    -5 szklanek wody
    -1i 1/2 łyżka soli
    -1 i 1/2 łyżka cukru

Ogórki konserowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć,
    2.Słoiki porządnie umyć, wyparzyć.
    3.Na dno każdego słoika wsypać: ok. pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki,koper,czosnek,chrzan
    4.Układać ogórki pionowo w słoikach,
    5.Przygotować zalewę: Wlać do garnka 5 szklanek wody, 1 szklankę octu, 1i 1/2 łyżek cukru i 1-1/2 łyżki soli, wymieszać i zagotować.
    6.Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki.
    7. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 5 minut od zagotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy