Ogórki konserowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć,
2.Słoiki porządnie umyć, wyparzyć.
3.Na dno każdego słoika wsypać: ok. pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki,koper,czosnek,chrzan
4.Układać ogórki pionowo w słoikach,
5.Przygotować zalewę: Wlać do garnka 5 szklanek wody, 1 szklankę octu, 1i 1/2 łyżek cukru i 1-1/2 łyżki soli, wymieszać i zagotować.
6.Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki.
7. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 5 minut od zagotowania.
Komentarze