Tort migdałowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier puder, ciągle ubijając dodać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać migdały, jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 35miniut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z foremki, przekroić na 3 blaty.
2.Krem: Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier puder, dodać mascarpone, zmiksować. 1/3 kremu odłożyć, do pozostałego dodać maliny (zamrożonych nie trzeba rozmrażać), wymieszać.
3.Na paterze położyć jeden blat, naponczować, wyłożyć połowę kremu z malinami, przykryć drugim blatem, naponczować, wyłożyć resztę kremu z malinami, przykryć trzecim blatem, również naponczować, posmarować odłożonym kremem bez malin. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze