Tort Klaudia

0 (0 ocen)

Dzieci nam rosną w „oczach”, potem wnuki nie wiadomo kiedy przerastają nas wzrostem….i nawet nie zauważamy kiedy robienie ciasteczek czy pierniczków to trochę za mało, trzeba bardziej się postarać…..tym razem starałam się na 17 urodziny wnuczki Klaudii, a przy dekorowaniu pomagała druga wnuczka…tor

Składniki:

  • biszkopt duży:
    6 jajek + 5 łyżek cukru z łyżką cukru z wanilią + 5 łyżek mąki pszennej z łyżką mąki ziemniaczane i kopiastą łyżeczką proszku do pieczenia

    biszkopt mały:
    3 jajka + 3 łyżki cukru wymieszanego z wanilią + 2,5 łyżki mąki pszennej z 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i płaską łyżeczką proszku do pieczenia

    krem grysikowy:
    700 ml. mleka

    2/3 szklanki cukru + 1/2 łyżeczki cukru z wanilią

    120 g kaszy manny

    300 g miękkiego masła

    2 serki śmietankowe Ostrowia po 120 g każdy (wypróbowałam, doskonale zastępuje mascarpone a nawet powiem, że są lepsze)

    100 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich

    2 łyżki wiórek kokosowych

    1 łyżka kakao

    na wierzch tortu bita śmietana:
    700 ml. schłodzonej śmietanki kremówki 36%

    2 łyżki cukru pudru

    1 galaretka cytrynowa sprawdzonej firmy dobrze rozprowadzona w 100 ml. wrzątku

    do nasączenia:
    400 – 500 ml. soku z kartonu pomarańczowego lub z mango

    do przełożenia:
    słoik powideł śliwkowych ok. 350 g

    na wierzch tortu:
    ok. 500 g truskawek

    300 g kulek rafaello
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Rafaello

Tort klaudia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty duży i mały zrobić i upiec oddzielnie.

    Białka jajek ubić ze szczyptą soli, w trakcie dodawać po łyżce wymieszane cukry później po jednym żółtku. Dalej już za pomocą łyżki wmieszać mąki z proszkiem do pieczenia.

    Piec w 170 stopniach (wstawiać do nagrzanego piekarnika) ok. 45 minut, czas zależy od wielkości biszkopta, pozostawić go wewnątrz jakieś 20 minut.

    Krem grysikowy

    Mleko zagotować, wsypać powolnym ruchem kaszę mannę, jednocześnie drugą ręką energicznie mieszać mleko aż do lekkiego zgęstnienia, gotować ok. 5 minut, w trakcie gotowania dodać cukry, następnie ostudzić w zimnej wodzie, później w lodówce (należy przykryć wierzch mokrą ściereczką aby nie utworzył się kożuch).
    Masło lekko zmiksować, dodawać po łyżce kaszę i serki, cały czas miksować na puszystą masę, pod koniec dodać orzechy, wiórki i kakao.

    Mały biszkopt podzielić na 2 krążki, duży na trzy, każdy z nich sukcesywnie nasączać przed nałożeniem kremu.

    Pierwszy krążek zaczynając od dołu, po nasączeniu posmarować najpierw warstwą powideł, na nią rozprowadzić krem, drugą i trzecią warstwę przełożyć tylko kremem, teraz położyć małe krążki drugiego biszkopta i również przełożyć je kremem.

    Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodając pod koniec małym strumieniem rozprowadzoną wcześniej i przestudzoną galaretkę.

    Schłodzoną śmietanę za pomocą szprycy do dekorowania zapełnić powierzchnię biszkopta jak najgęściej.

    Powstanie nam jakby kopuła, teraz można powciskać w nią owoce i inne dodatki, ja dodałam świeże truskawki, a na wierzch kulki rafaello.

Porady

Zachęcam do zrobienia, bo chociaż może wyglądać na pracochłonny to nie taki diabeł straszny jak go malują :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować