Tort czekoladowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
jajka ubić na parze z cukrem na gęstą masę, dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao, wymieszać delikatnie.
Tortownicę o średnicy 24 cm (samo dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. 30-35 w 170 st. C. Ostudzić po czym z góry biszkoptu skroić 1 cm blat a resztę ciasta przekroić na 3 krążki.
2.1 cm blat odkrojony z góry tortu posmarować roztopioną na parze lub w mikrofali czekoladą, ostudzić i pokroić ostrym nożem na 16 kawałków.
3.śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikami, odłożyć 1/3 a resztę wymieszać z posiekaną czekoladą, wymieszać.
posypka:
zmielone orzechy wymieszać z okruchami biszkoptu.
4.Złożyć tort w następujący sposób:
biszkopt, nasączenie, konfitura wiśniowa, 1/2 śmietany z czekoladą, biszkopt, nasączenie, 1/2 śmietany z czekoladą, biszkopt, nasączenie. Wierzch i boki posmarować odłożona kremówką, boki obsypać posypką. Na górze tortu wycisnąć rozetki ze śmietany za pomocą szprycy, udekorować wiśniami koktajlowymi i 16 kawałkami biszkoptu posmarowanego czekoladą.
Komentarze