Tort czekoladowo - wiśniowy

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tort na specjalne okazje jest bardzo efektowny i wcale nie trudny do wykonania

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 litr kremówki
    4 śmietan -fixy
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 posiekane gorzkie czekolady

    Nasączenie
    szklanka posłodzonej kawy

    słoik konfitury wiśniowej

    dodatkowo 1 mleczna lub gorzka czekolada
    5 dag zmielonych orzechów włoskich
    wiśnie koktajlowe
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    jajka ubić na parze z cukrem na gęstą masę, dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao, wymieszać delikatnie.
    Tortownicę o średnicy 24 cm (samo dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. 30-35 w 170 st. C. Ostudzić po czym z góry biszkoptu skroić 1 cm blat a resztę ciasta przekroić na 3 krążki.
  • 2. 1 cm blat odkrojony z góry tortu posmarować roztopioną na parze lub w mikrofali czekoladą, ostudzić i pokroić ostrym nożem na 16 kawałków.
  • 3. śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikami, odłożyć 1/3 a resztę wymieszać z posiekaną czekoladą, wymieszać.

    posypka:
    zmielone orzechy wymieszać z okruchami biszkoptu.
  • 4. Złożyć tort w następujący sposób:
    biszkopt, nasączenie, konfitura wiśniowa, 1/2 śmietany z czekoladą, biszkopt, nasączenie, 1/2 śmietany z czekoladą, biszkopt, nasączenie. Wierzch i boki posmarować odłożona kremówką, boki obsypać posypką. Na górze tortu wycisnąć rozetki ze śmietany za pomocą szprycy, udekorować wiśniami koktajlowymi i 16 kawałkami biszkoptu posmarowanego czekoladą.

Porady

Tort podawać schłodzony

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować