Tort czekoladowo wiśniowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy, wykładamy na wysmarowaną blachę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Masa:
Miękkie masło ucieramy na pianę. Cukier puder i kakao mieszamy z odrobiną wrzątku. Powoli wlewamy do masła, cały czas ucierając. Dodajemy żółtka i ucieramy aż powstanie gładka masa.
Przecinamy ostudzony biszkopt na trzy części, nasączamy kompotem z wiśni, i smarujemy kremem następnie wciskamy w krem połowę osączonych wiśni. Przykrywamy biszkopt i kolejna część tak samo. Gotowy biszkopt smarujemy cały kremem dekorujemy wiśniami i ozdobami według uznania.
W wersji dla dorosłych do kremu można dodać kieliszek brendy na koniec mieszania.
Komentarze