Tort czekoladowo wiśniowy.

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mam dwóch synów którzy uwielbiają czekoladę dlatego piekę pyszny delikatny tort czekoladowo wiśniowy który uwielbiają.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    jedna łyżka mąki ziemniaczanej
    dwie łyżeczki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    dwie kostki masła (400 g)
    3 kopiaste łyżki cukru pudru
    3 kopiaste łyżki kakao
    2 żółtka
    ponadto
    wiśnie z kompotu
    tłuszcz i bułka do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowo wiśniowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy, wykładamy na wysmarowaną blachę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
    Masa:
    Miękkie masło ucieramy na pianę. Cukier puder i kakao mieszamy z odrobiną wrzątku. Powoli wlewamy do masła, cały czas ucierając. Dodajemy żółtka i ucieramy aż powstanie gładka masa.
    Przecinamy ostudzony biszkopt na trzy części, nasączamy kompotem z wiśni, i smarujemy kremem następnie wciskamy w krem połowę osączonych wiśni. Przykrywamy biszkopt i kolejna część tak samo. Gotowy biszkopt smarujemy cały kremem dekorujemy wiśniami i ozdobami według uznania.
    W wersji dla dorosłych do kremu można dodać kieliszek brendy na koniec mieszania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować