Tort czekoladowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie, wciąż ubijając, dodajemy powoli cukier i żółta (pojedynczo). W osobnej miseczce przesiewamy mąkę i kakao. I partiami dodajemy do masy z jajek. Całość delikatnie mieszamy.
Biszkopt pieczemy w temp. 160 stopni C. przez 40 minut (do suchego patyczka).
Wystudzony biszkopt należy przekroić na 3 równe blaty.
2.Masa czekoladowa:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, następnie studzimy. W osobnym naczyniu ucieramy serek z masłem, dodajemy cukier puder i na koniec wlewamy roztopiona czekoladę. Kroimy truskawki na w kostkę i mieszamy z powstałą masą.
Masa truskawkowa:
Miksujemy serek z frużeliną i jogurtem. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka można dodać żelatynę. Ew. można również dodać barwnik spożywczy dla ładniejszego koloru.
3.Polewa:
Czekoladę siekamy i umieszczamy w misce. Kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy aż będzie gorąca (trzeba uważać, żeby się nie zważyła) Tak przygotowaną kremówką zalewamy czekoladę, odstawiamy na kilka minut po czym mieszamy.
4.Pierwszy blat tortu kładziemy na paterze i nasączamy herbatą bądź amaretto. Na pierwszy blat nakładamy masą czekoladową, po czym przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i pokrywamy masą truskawkową. Nakładamy trzeci blat, który również nasączamy. Całość oblewamy polewą tworząc "zacieki" spływające z blatu tortu. Dekorujemy świeżymi truskawkami wg uznania.
Komentarze