Ciasto z lekką masą z białej czekolady i musem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: ubijamy jajka, powoli dodając cukier. Do osobnej miseczki przesiewamy kakao, mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, całość mieszamy. Do dobrze ubitych jajek dodajemy przygotowaną mieszankę, delikatnie mieszając. Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy przez ok.15 min. W temp. 220 stopni. Upieczony biszkopt zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wyrównujemy blat biszkoptu i nasączamy go likierem.
Masa: ubijamy żółtka i rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę. Dodajemy ubite żółtka i ostudzoną czekoladę. Całość mieszamy i wylewamy na przygotowany biszkopt. Wkładamy do lodówki, aż masa stężeje.
Mus: blendujemy owoce, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy. Jeśli całość zaczyna wrzeć, ściągamy z ognia i dodajemy galaretkę. Mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Nastąpienie przelewamy na wierzch naszego ciasta i ponownie wkładamy do lodówki w celu stężenia musu.
Komentarze