Ostre papryczki czereśniowe, faszerowane serem, w zalewie z ziołami
60 min
Składniki:
20 papryczek czereśniowych (ew. innych - małych, ostrych)
250 g fety (ew. sera typu greckiego)
250 g twarogu
6 ząbków czosnku
250 ml oliwy z oliwek
500 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
kilka gałązek tymianku
kilka liści bazylii
Papryczki faszerowane - antipasti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryczki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Część pestek możemy zostawić.
2.Papryczki gotujemy ok. 5 min. Wyciągamy z wody i osuszamy.
3.W tym samym czasie mieszamy ser feta oraz twaróg z trzema wyciśniętymi ząbkami czosnku.
4.Na spód słoika lub innego szklanego pojemnika kładziemy listki bazylii, gałązki tymianku, pozostałe ząbki czosnku.
5.Wystudzone papryki faszerujemy masą serową i układamy w pojemniku.
W międzyczasie mieszamy oliwę z olejem i podgrzewamy, żeby była gorąca (ok. 80 stopni).
6.Całość zalewamy gorącym olejem i oliwą. Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce.
Porady
Olej z papryczek możemy ponownie wykorzystać, jako olej aromatyzowany.
Komentarze