Papryczki faszerowane - Antipasti

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Ostre papryczki czereśniowe, faszerowane serem, w zalewie z ziołami

  • 60 min

Składniki:

  • 20 papryczek czereśniowych (ew. innych - małych, ostrych)
    250 g fety (ew. sera typu greckiego)
    250 g twarogu
    6 ząbków czosnku
    250 ml oliwy z oliwek
    500 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    kilka gałązek tymianku
    kilka liści bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki Przekąski

Papryczki faszerowane - antipasti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qr45x7 1. Papryczki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Część pestek możemy zostawić.
  • image-1euvsgf 2. Papryczki gotujemy ok. 5 min. Wyciągamy z wody i osuszamy.
  • image-03jmhvb 3. W tym samym czasie mieszamy ser feta oraz twaróg z trzema wyciśniętymi ząbkami czosnku.
  • image-18kmx8p 4. Na spód słoika lub innego szklanego pojemnika kładziemy listki bazylii, gałązki tymianku, pozostałe ząbki czosnku.
  • image-1cfxjgn 5. Wystudzone papryki faszerujemy masą serową i układamy w pojemniku.
    W międzyczasie mieszamy oliwę z olejem i podgrzewamy, żeby była gorąca (ok. 80 stopni).
  • image-0kcw6mf 6. Całość zalewamy gorącym olejem i oliwą. Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce.

Porady

Olej z papryczek możemy ponownie wykorzystać, jako olej aromatyzowany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować