Tort czekoladowo-orzechowy

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten tort zawsze się udaje i wszystkim smakuje

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    5 jajek
    18 dag cukru kryształu
    9 dag mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Wkładka orzechowa:
    25 dag orzechów grubo siekanych ( zgnieść wałkiem)
    ¾ szklanki cukru
    5 jajek
    1 łyżka miodu płynnego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa:
    ½ litra mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 kostka masła/margaryny

    Dodatkowo:
    kieliszek wódki
    wiśnie z syropu



Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt czekoladowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a później po jednym żółtku, wsypywać mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać powoli. Po upieczeniu przekroić na dwie części.
  • 2. Wkładka orzechowa: Wykonać tak samo jak wcześniej biszkopt, wsypać orzechy, mąkę pszenną, i ziemniaczaną oraz miód. Wymieszać, upiec.
  • 3. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć budyń z margaryną i cukrem pudrem, dodać wódkę. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać wiśnie. Przekładać tort: blat czekoladowy-krem-wkładka orzechowa-krem-blat czekoladowy.

Porady

Tort będzie smaczniejszy, gdy przed przełożeniem masą blaty zostaną nasączone alkoholem lub naparem z kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować