Tort czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt czekoladowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a później po jednym żółtku, wsypywać mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać powoli. Po upieczeniu przekroić na dwie części.
2.Wkładka orzechowa: Wykonać tak samo jak wcześniej biszkopt, wsypać orzechy, mąkę pszenną, i ziemniaczaną oraz miód. Wymieszać, upiec.
3.Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć budyń z margaryną i cukrem pudrem, dodać wódkę. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać wiśnie. Przekładać tort: blat czekoladowy-krem-wkładka orzechowa-krem-blat czekoladowy.
Porady
Tort będzie smaczniejszy, gdy przed przełożeniem masą blaty zostaną nasączone alkoholem lub naparem z kawy.
Komentarze