Tort czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO CZEKOLADOWE :
1. Białka ubić. Dodawać cukier, ubijać. Dodać żółtka, ubijając.
2. Wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać.
3. Spód tortownicy ( 25cm ) natłuścić.
4. Ciasto wlać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. piec ok. 40 minut w temp. 170c.
2.CIASTO ZIELONE :
1. Białka ubić z cukrem, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodać zielony barwnik.
2. Ciasto wlać do tortownicy ( 25cm ) natłuścić.
3. Piec w nagrzanym piekarniku ok . 25 minut w temp. 170c.
3.MASA CZEKOLADOWA :
1. Kakao zagotować z mlekiem wodą i cukrem.
2. Margarynę, cukier puder i zimną masę kakaową wymieszać. Dodać alkohol.
4.MASA ORZECHOWA :
1. Orzechy zaparzyć wrzącym mlekiem.
2. Masło utrzeć z cukrem. dodać wystudzone orzechy i alkohol. Zmiksować.
5.1. Na sam spód położyć ciasto zielone - masę orzechową - ciasto kakaowe - masę czekoladową ( odstawić trochę do dekoracji ) - śliwki - ciasto czekoladowe - masę orzechową - ciasto czekoladowe. Wierzch tortu oblać czekoladą, boki obsypać pokruszonymi herbatnikami. Udekorować resztą masy i orzechami.
Komentarze