Tort czekoladowo - miętowy

0 (0 ocen)

Idealny torcik na ciepłe dni - lekki i orzeźwiający

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    6 jaj
    1,5 szkl cukru
    3 budynie czekoladowe + 1 duża łyżka ciemnego kakao + mąka - tyle, żeby wszystkiego razem było 1,5 szklanki
    1/2 szkl oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Pianka miętowa:
    3 op śnieżki na mleko
    500 ml mleka
    4 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl gorącej wody
    3-4 łyżeczki kropli miętowych (zwykłych aptecznych)
    1 tabliczka czekolady mlecznej - starta na wiórki
    Polewa czekoladowa:
    300 g czekolady mlecznej
    50 g masła
    50 ml śmietanki 12 lub 18 %
    Dekoracja:
    miętowe czekoladki, polewa w drażetkach, świeża mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo - miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, do ubitych stopniowo dosypujemy cały cukier, następnie dodajemy po żółtku. Pomału , miksując na niższych obrotach dosypujemy mieszankę budyniu, kakao i mąki oraz proszek do pieczenia. Na końcu pomału wlewamy olej. Wylewamy do tortownicy (dno smarujemy olejem). Pieczemy w temp. ok 160 - 180 st. do tzw. suchego patyczka (30-40 min). Zostawiamy do wystudzenia.
  • 2. Gdy biszkopt jest wystudzony możemy zacząć przygotowywać masę. Żelatynę zalać gorąca wodą, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia - ewentualnie można dodać odrobinę wody, gdyby był problem z rozprowadzeniem.
    Ubić śnieżki z 500 ml mleka, na końcu stopniowo dodać krople miętowe - ilość najlepiej dostosować do własnych upodobań. Na samym końcu dodać ostudzoną, płynną żelatynę i startą na wiórki czekoladę. Dokładnie połączyć.
  • 3. Biszkopt wyrównać, przekroić, na jeden blat założyć brzeg od tortownicy. Wyłożyć masę, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wstawić na ok godzinę do lodówki. Gdy masa dobrze stężeje delikatnie zdjąć obręcz tortownicy.
  • 4. W garnuszku połączyć czekoladę, śmietankę i masło - ciągle mieszając podgrzewać aż do uzyskania gładkiej masy. Gdy polewa lekko przestygnie oblać nią tort. Udekorować wg własnego pomysłu, wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.

Porady

Biszkopt najlepiej przygotować min. pół dnia wcześniej - dobrze przestudzony łatwiej będzie przekroić. Tort najlepiej smakuje mocno schłodzony - Można go np. pół godziny przed podaniem wstawić do zamrażarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować