Sernik kawowo - migdałowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój pomysł na odmianę tradycyjnego sernika na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 op biszkoptów
    2 op sernika na zimno
    1 l mleka
    300 g jogurtu kremowego kawowego
    300 g jogurtu kremowego migdałowego
    1/3 szkl gorącej wody
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    1 łyżka Kasi
    1 łyżka śmietanki 12 lub 18%
    ew. płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno

Sernik kawowo - migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. W naparze maczamy biszkopty i układamy na blaszce jeden przy drugim.
  • 2. Do naczynia wlewamy 500 ml mleka, wsypujemy 1 opakowanie sernika, miksujemy, dodajemy jogurt kawowy. Można dodać 1/4 szkl naparu kawy (zimnego) dla wzmocnienia smaku. Dokładnie miksujemy, przekładamy masę na biszkopty i odstawiamy do lodówki lub zamrażarki.
  • 3. Identycznie przygotowujemy masę z jogurtem migdałowym. Gotową delikatnie wykładamy na masę kawową, Znów odstawiamy do stężenia.
  • 4. W rondelku przygotowujemy polewę z czekolady, Kasi i śmietanki. Gdy przestygnie dekorujemy wierzch sernika, można posypać płatkami migdałowymi.

Porady

Sernik tej wysokości uzyskamy przygotowując go w blaszce 23x28 cm lub małej tortownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować