• Tort chałwowo - jagodowo - czekoladowy

    Dodane przez: marysiaz

  • Pyszny tort, bardzo delikatny, piankowy i nie za słodki jest cudownym ciastem na spotkania rodzinne. Ja zrobiłam go na imieniny Męża. Każdemu z osobna musiałam dać kawałek na wynos.. serdecznie go polecam.

  • Składniki

    Biszkopt szyfonowy: 18cm średnicy
    4 jajka
    90 g cukru
    50 g oleju roślinnego
    50 g mleka
    100ml gorącej wody
    100 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 g gorzkiego kakao

    Galaretka kawowa:
    200 ml mocnego espresso
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    Krem chałwowy:
    250 g mascarpone
    150 g chałwy waniliowej
    odrobina soku z cytryny

    Warstwa jagodowa:
    350 g jagód (użyłam mrożonych)
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    Mus czekoladowy:
    70 g wody
    70 g cukru
    5 żółtek
    200g gorzkiej czekolady 70%
    50 g białej czekolady
    375 g śmietanki kremówki
    1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

    Glacage - polewa czekoladowa
    50 g wody
    2 łyżeczki żelatyny
    130 g cukru
    70 g wody
    1,5 łyżki glukozy
    3/4 szklanki gorzkiego kakao
    80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki

  • Sposób przygotowania

    1.

    Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy dokładnie z 40 g cukru(aż powstanie gęsty cogel mogel), dodać olej i mleko. Kakao wymieszać z gorącą wodą i dodać do masy, miksować na niskich obrotach. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać 3 razy (jest to bardzo ważne!) i wmieszać w masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania, dodajemy pozostałe 50 g cukru. 1/3 ubitych białek wymieszać z masą czekoladową. Pozostałe białka wmieszać bardzo delikatnie, starając się, żeby nie straciły wiele ze swojej puszystości.Ciasto przełożyć do tortownicy i średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 40 min do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyłożyć ciasto z piekarnika i odwrócić do góry nogami na kratce (w ten sposób nie opadnie). Gdy ostygnie wyciągnąć z tortownicy i przekroić na pół. 1 część ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm.

    2.

    Galaretka kawowa: Zaparzyć bardzo mocne espresso, dodać cukier i żelatynę. Postawić na ogniu i mieszać, aż się zagotuje (przez ok 2 minuty). Kawę przelać do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej folią aluminiową, włożyć do lodówki. Jedną połówkę biszkopta nasączyć rumem. Folię aluminiową z galaretką wyciągnąć delikatnie z tortownicy. Galaretkę przełożyć na biszkopt i delikatnie usunąć folię aluminiową.

    3.

    Krem chałwowy: Serek mascarpone ubić z chałwą, na koniec dodać sok z cytryny.

    4.

    Zmiksowane jagody umieścić w rondelku wraz z cukrem i żelatyną. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 2 minuty. Jagódki przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej folią aluminiową i włożyć do lodówki. Gdy ostygnie część owoców przełożyć na biszkopta z galaretką kawową, następnie wyłożyć masę i przykryć 2 warstwą biszkoptu. Nasączyć go rumem i wyłożyć pozostałą masą owocową. Ciasto włożyć do lodówki na ok 2 godz.

    5.

    Mus czekoladowy: Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie zalać 2 łyżkami gorącej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści i nie będzie w niej grudek. Wodę i cukier umieścić w rondelku. Zagotować i gotować do momentu, w którym roztopi się cukier. Żółtka ubić do białości, pod koniec ubijania dodając syrop cukrowy. Masa powinna być gęsta. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Do roztopionej czekolady dodać połowę ubitej kremówki, a następnie wmieszać do niej ubite żółtka. Na koniec dodać żelatynę. Delikatnie wmieszać pozostałą śmietanę. Tort przenieść do tortownicy o średnicy 20 cm i zalać musem czekoladowym. Wstawić do lodówki na ok 1 godz., a następnie do zamrażarki na ok 2,5 godz

    6.

    Glacage: Żelatynę zalać 50 g zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Cukier podgrzać wraz z pozostałymi 70 g wody i glukozą. Syrop powinien osiągnąć temperaturę około 90*C. Zdjąć z ognia. Dodać kakao i śmietankę kremówkę. Z powrotem postawić na ogniu i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut do lekkiego przestudzenia. Przelać przez sito aby pozbyć się grudek. Wmieszać napęczniałą żelatynę. Odstawić - glacage w momencie, w którym polewamy nim tort powinno mieć około 35-38*C, a tort powinien być delikatnie zmrożony!!!!!!! Inaczej polewa będzie matowa.

    7.

    Tort włożyć do lodówki. Po ok 1 godz dekorować wg uznania. Ja zrobiłam kuleczki czekoladowe, użyłam również rodzynek w czekoladzie, białej roztopionej czekolady, serduszek cukrowych i kolorowych kuleczek. Przed podaniem tort schłodzić w zamrażarce.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, tort, tort chałwowy, glacage
  • 4 komentarze

Dodane przez: marysiaz

marysiaz 204

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-10-01T10:14:14+02:00

435 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »