Tort BEZOWY z truskawkami i gruszkami

4.5 (170 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Uwielbiam takie torty z owocową kompozycją. Można go przygotować na biszkopcie. Tutaj wykorzystałam dostępne gotowe spody bezowe jeśli ktoś nie ma czasu na upieczenie swojej bezy. Można również upiec bezę z mojego przepisu na pavlovą /przepis/warstwowa-pavlova-z-owocami

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 duży tort bezowy 600 gram

    Przełożenie:
    1,5 litra kremówki
    6 małych śmietan-fix
    1 kg dużych truskawek
    gruszki w syropie
    9 łyżek cukru pudru (po 3 łyżki na 0,5 l. kremówki)
    2 op. serka mascarpone

    Przepis na wersję z biszkoptem:
    Biszkopt o średnicy 28cm
    8 jajek wiejskich
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    6-7 łyżek mąki pszennej
    ok 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Tort bezowy z truskawkami i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suchy ort bezowy - opakowanie 1. suchy tort bezowy - opakowanie
  • tort bezowy 2. Wyłóż 1 krążek bezowy na talerz to tortu.
  • ubita kremówka 3. Ubij kremówkę dodając cukier puder, dodaj serek mascarppone i śmietan-fix. Po ubiciu przełóż do 3 równych misek.
  • gruszki w syropie 4. Odsącz gruszki z syropu.
  • tort bezowy 5. Wyłóż część kremówki na krążek bezowy i połóż truskawki i gruszki.
  • tort bezowy 6. Przykryj pozostałą kremówką z 1 części.
  • tort bezowy 7. Następnie przykryj drugim krążkiem bezowym i drugą częścią śmietany, wyłóż owoce ,przykryj śmietaną. Papierową obręcz zdejmujemy dopiero po zrobieniu tortu.
  • tort bezowy 8. 3 krążek odwracamy aby ozdoba bezowa była na dole, a góra gładka.
  • tort bezowy 9. posmaruj cienko wierzch i boki 3 częścią kremówki.
  • tort bezowy 10. Do szprycy przełóż pozostałą kremówkę i udekoruj ranty na dole i u góry.
  • dekoracja 11. Gotowe.
  • TRUSKAWKI 12. Teraz przygotuj truskawki, potnij na plastry i połóż na ręczniku papierowym aby od dusić soki. Truskawki można pokroić na równe kawałki za pomocą krajacza do jajek.
  • tort bezowy 13. Truskawki układaj wkoło tortu.
  • tort 14. Tort bezowy z truskawkami gotowy.
  • biszkopt 15. Wersja z biszkoptem:Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź środek biszkoptu patyczkiem czy jest już upieczony. Po wystudzeniu biszkopt przekrawam na 3 części i dekorujemy.

Porady

Tort bezowy najlepiej jest zrobić w tym samym dniu co będzie podany. Rada od koleżanki Skotki , która radzi spody bezowe posmarować czekoladą, która zapobiega rozpuszczaniu bezy i staje się krucha. Przetestowałam to i działa -dziękuję :) Taki tort bezowy z truskwakami jak wspominałam wyżej można zrobić również w wersji z biszkoptem, a wykonanie takie samo jak przy torcie bezowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować