Warstwowa Pavlova z owocami

  • wyświetlono: 3858 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Takim deserem ugościłam moich gości, którzy jedli pierwszy raz bezę w takim wykonaniu i byli nią oczarowani. Zjedliśmy całą!

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 14 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

Beza:
8 białek
2 szklanki drobnego cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego.

Nadzienie: *0,5 litra zimnej kremówki 30% lub 36%, 2złyżeczki żelatyny, owoce (Maliny i borówki)



Rękaw cukierniczy+końcówka do zdobień

Sposób przygotowania przepisu:

Warstwowa Pavlova z owocami

  • Białka1. Białka ubij na sztywną pianę , stopniowo dodawaj cukier i miksuj na gładką błyszcząca masę.
  • Białka2. Na koniec dodaj ocet, mąkę ziemniaczaną i kilka kropli aromatu.
  • papier3. Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj duże koło przykładając np. duży talerz lub formę od tortu.
  • rękaw cukierniczy4. Przełóż białka w szprycę lub do rękawa cukierniczego z dużą końcówką do zdobień.
  • Beza5. Następnie wypełnioną szprycą wciśnij na papierze duże gwiazdki naokoło wzoru.
  • Beza6. Wypełnij środek białkami.
  • Beza7. Tak samo przygotuj drugi krążek bezowy o mniejszej średnicy. Jeśli pozostanie nadmiar białek to zrób dookoła małe beziki.
  • Beza8. Nasze krążki bezowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy na termoobiegu przez 30 minut następnie obniżyć temperaturę do 100 *C i suszyć ok 1,5 godziny na termoobiegu i suszyć bezy cały czas przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • Beza9. Krążki studzimy.
  • Kremówka10. Dwie łyżeczki żelatyny zalej 3 łyżkami zimnej wody w tym czasie kiedy będzie żelatyna pęczniała ubij kremówkę i dodaj cukier puder. Następnie lekko podgrzej żelatynę, ale nie zagotuj, dodaj do rozpuszczonej żelatyny łyżeczkę ubitej śmietany, wymieszaj i dodaj do śmietany. Szybko zmiksuj.
  • Beza11. Po przestudzeniu bezowy krążek delikatnie odrywamy od papieru i przekładamy na talerz.
  • Beza12. Na zimny krążek wykładamy połowę naszej ubitej kremówki i wykładamy połowę owoców.
  • Beza13. Przykrywamy drugim mniejszym blatem i lekko dociskamy.
  • Beza14. Na samą górę wykładamy resztę kremówki i dekorujemy owocami.

Porady

Bezę piekąc wieczorem możemy po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku do rana przy lekko uchylonym drzwiczkach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylalatotortbezabiałkakremówkaMalinytort bezowywalentynkiuroczystośćborówkiimieninytort owocowysmak latawe dwojedzień mamydla mamyPavlowaprzepis_miesiąca1000Pwalowabezowiecla dzieciprzepis na bezę

Komentarze

Podobne przepisy

pavlova

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Madame Anna Pavlova z owocami i piankami

Ponoć pierwszy raz ten australijski...

Beza pavlova

Dodane przez: nataliacapiga

lekka beza pavlova z owocami

Beza pavlova-jeden z moich ulubionych...

Czekoladowa mini Pavlova z owocami lata.

Dodane przez: PolskaGotuje

Czekoladowa mini Pavlova z owocami lata.

Istna rozpusta. Inaczej nie da...

Tort Pavlova z mango

Dodane przez: Kuchnia Marty

Tort Pavlova z mango

Tort Pavlova z mango to pyszna...

beza

Dodane przez: dusiowa

Beza Pavlova z granatem

Piękna beza Pavlova z granatem...

pavlova

Dodane przez: Kasja1986

Pavlova

Pavlova to australijski deser,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE