Warstwowa Pavlova z owocami

4.47 (190 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Takim deserem ugościłam moich gości, którzy jedli pierwszy raz bezę w takim wykonaniu i byli nią oczarowani. Zjedliśmy całą!

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza:
    8 białek
    2 szklanki drobnego cukru
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego.

    Nadzienie: *0,5 litra zimnej kremówki 30% lub 36%, 2złyżeczki żelatyny, owoce (Maliny i borówki)



    Rękaw cukierniczy+końcówka do zdobień
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Warstwowa pavlova z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Białka 1. Białka ubij na sztywną pianę , stopniowo dodawaj cukier i miksuj na gładką błyszcząca masę.
  • Białka 2. Na koniec dodaj ocet, mąkę ziemniaczaną i kilka kropli aromatu.
  • papier 3. Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj duże koło przykładając np. duży talerz lub formę od tortu.
  • rękaw cukierniczy 4. Przełóż białka w szprycę lub do rękawa cukierniczego z dużą końcówką do zdobień.
  • Beza 5. Następnie wypełnioną szprycą wciśnij na papierze duże gwiazdki naokoło wzoru.
  • Beza 6. Wypełnij środek białkami.
  • Beza 7. Tak samo przygotuj drugi krążek bezowy o mniejszej średnicy. Jeśli pozostanie nadmiar białek to zrób dookoła małe beziki.
  • Beza 8. Nasze krążki bezowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy na termoobiegu przez 30 minut następnie obniżyć temperaturę do 100 *C i suszyć ok 1,5 godziny na termoobiegu i suszyć bezy cały czas przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • Beza 9. Krążki studzimy.
  • Kremówka 10. Dwie łyżeczki żelatyny zalej 3 łyżkami zimnej wody w tym czasie kiedy będzie żelatyna pęczniała ubij kremówkę i dodaj cukier puder. Następnie lekko podgrzej żelatynę, ale nie zagotuj, dodaj do rozpuszczonej żelatyny łyżeczkę ubitej śmietany, wymieszaj i dodaj do śmietany. Szybko zmiksuj.
  • Beza 11. Po przestudzeniu bezowy krążek delikatnie odrywamy od papieru i przekładamy na talerz.
  • Beza 12. Na zimny krążek wykładamy połowę naszej ubitej kremówki i wykładamy połowę owoców.
  • Beza 13. Przykrywamy drugim mniejszym blatem i lekko dociskamy.
  • Beza 14. Na samą górę wykładamy resztę kremówki i dekorujemy owocami.

Porady

Bezę piekąc wieczorem możemy po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku do rana przy lekko uchylonym drzwiczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Borówki amerykańskie Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować