Torcik z owocami czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier nastepnie zółtka,mieszamy na jednolitą masę.
Mąkę mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej pod koniec wlać olej i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać na standardową blaszkę wyłożoną pergaminem do pieczenia.Wstawić ciasto do piekarnika i piec 30 minut w temp 180* Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
2.Masa: Zimną kremówkę ubijamy ze śmietaną w proszku oraz cukrem pudrem.Galaretkę truskawkową rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i tężejącą wlać do śmietany.
3.Przełożenie: Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na połowę smarujemy dżemem porzeczkowym i wylewamy większą połowę masy śmietanowej,przykrywamy ciastem i znów smarujemy tym razem cieniutko dżemem posmarować resztą masy.
Na wierzch wysypać umyte osuszone porzeczki i wylać tężejące galaretki przyrządzone wg przepisu na opakowaniu. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny aby ładnie się schłodziło.
Komentarze