Torcik makowy

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała M. Romanowska.Jestem lekarką, teraz na urlopie macierzyńskim. Mimo wielu obowiązków związanych z synkiem Jasiem odkryłam w sobie pasję do pieczenia.

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 2 szklanki
    - margaryna: 25 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - plejek migdałowy (według uznania): 1 łyżeczka

    - mleko: 0.7 litra
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - galaretka cytrynowa: 1 sztuka
    - cukier: 4 łyżki
    - margaryna: 0.75 sztuki

    - cukier: 6 łyżek
    - margaryna: 0.33 sztuki
    - kakao: 2 łyżki
    - woda: 3 łyżki

    - alkohol: 3 łyżki
    - woda: 5 łyżek
    - syrop: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik makowy 1. Ciasto: jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy roztopioną ostudzoną margarynę, później resztę składników. Miksujemy.
    Pieczemy w okrągłej formie ok. 50 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Na mleku gotujemy budyń z cukrem, a następnie, mieszając, wsypujemy galaretkę. Studzimy i łączymy z margaryną.
  • 3. Składniki na poncz mieszamy. Wystudzone ciasto przekrawamy
    w poprzek na 2 części, nasączamy ponczem i przekładamy kremem
  • 4. Robimy polewę: do gotującej się wody dodajemy składniki.
    Gotujemy 3 minuty, mieszając. Gdy przestygnie, polewamy ciasto. Wierzch dekorujemy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 8 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować